ENTHEOS – nechceme být ten typ projektu, kde někdo "velí"

ENTHEOS – nechceme být ten typ projektu, kde někdo "velí"

Kdo se zajímá o soudobý složitější metal, tomu Entheos - nejen pro jména samotných protagonistů (Koperweis, Brewer) - nemohli uniknout z hledáčku. Ale. Jsou Entheos jen projekt, novou kapelou, nebo jde o pokračování Animosity?

Na otázky odpovídala zpěvačka Channey, jen škoda, jelikož Entheos byli/jsou na cestách, že nebylo více času probrat i další věci a rozvést je.

Entheosbizzaro: Ahoj, jak se mají lidé na Entheos koukat? Jako na „skutečné“ pokračování Animosity, když jste tu hned tři bývalí?
Channey: Jsme kámoši, které společně baví dělat muziku. Nejsme pokračování Animosity, ale nová kapela, ve které náhodou jsou tři bývalí členové Animosity.

Ale předpokládám, že nějaké styčné prvky ve vaší hudbě vnímáte, nebo ne? Co vás svedlo takto dohromady, byli jste v kontaktu permanentně?
Navene a Evan spolupracovali po Animosity na spoustě muziky - Navene produkoval Evanovu druhou sólovku Your Itinerary a Evan zas hrál na té Navenově. V době, kdy byl ještě Navene v Animals As Leaders, jeli společně turné, kde Evan se svým sólo projektem vystupoval. Já na tom turné prodávala merchandise. Prostě jsme všichni byli v kontaktu a kdykoli to bylo možné, i někam vyrazili, včetně Franka. Byli jsme prostě kámoši už předtím, než Entheos začali.

Co konkrétně bylo důvodem ke vzniku Entheos? Předpokládám, že kapely a ne projektu, když hrajete už i koncerty.
Jak už jsem řekla, jsme kámoši, co si chtěli společně zajamovat. A nakonec jsme to povýšili na plnohodnotnou bandu, čili ano, Entheos jsou víc než studiový projektík.

EntheosKdyž mluvíme o koncertech, budete se soustředit na Státy nebo bude snaha i vycestovat ven, třeba do Evropy?
Určitě, plánujeme zajet kamkoli, kde to bude možné.

Jaké byly ohlasy na proběhlé akce a s kým jste je odehráli?
Koncerty, které jsme letos odehráli, byli jednoduše výtečné. Máme za sebou dvě turné jako headlineři a měli jsme štěstí se připojit ještě ke dvěma dalším. Opět úžasným. První bylo s Veil of Maya, Revocation, Oceano a Gift Giver a to jsme si užili moc, fans byli skvělí.  A v prosinci vyrážíme s The Black Dahlia Murder, Goatwhore, Iron Reagan a Artificial Brain.

Animosity jsou nejspíš už mrtvou záležitostí, neplánujete ale třeba něco z Animal vytasit i live jako překvápko?
Rozhodně ne, nebudem hrát žádný věci od Animosity.

Co v mezičase dělali Navene a Evan (je vůbec oficiální důvod jeho odchodu z The Faceless? Kvůli Mikeovi?) je dostatečně známo, co ale podnikal Frank (kytara)? Věnoval se vůbec hraní?
Frank má taky vlastní projekt.

Jaké je pro Navenea a Evana opětovné hraní takto extrémní muziky? (The Faceless ani AAL sem nepočítám.) Chyběla jim ta zvířeckost a energie z hraní rychlých temp a zběsilé zvraty?
Je to... prostě super.

EntheosKdo je výhradním autorem muziky? Ptám se, protože Animosity z vaší muziky jsou cítit silně, což bych přičítal právě Frankově vkladu, ale Navene se s kytarou, dle obrázků na vašem fb, také činil.
Navene a Frank na skladbách spolupracovali v rámci struktur a kytar, každý ze členů pak zamakal na vlastních partech. Fungujeme opravdu jako kapela, náš materiál nepřichází jen od jednoho člověka. Řekla bych to tak, že od začátku jsme se shodli, že nechceme být ten typ projektu, kde někdo "velí", chceme fungovat jako čtyři osobnosti. Každý dělá to svoje.

Znamená fakt, že Navene také skládal (předpokládám tak), že se už nedočkáme dalších Fleshwrought a že Navene bude všechny riffy sypat právě do Entheos?
Nutně to tohle neznamená, ale právě teď skládá věci jen pro Entheos a nikoho/nic jiného.

Bavíme se, předpokládám, o kytarách… jako Navene-K (pozn. jeho elektro projekt) jede dál, ne?
Jak jsem řekla, teď dělá jen na věcech pro Entheos, inspiraci, kterou by dřív rozvíjel do Navene-K nebo Fleshwrought teď zpracovává jen pro Entheos. Ale nemyslím to tak, že už nikdy nebude mít motivaci v těch projektech pokračovat. A jinak jo, bavíme se o kytarách, skládal je.

Vaše zpěvačka Chaney je už přes pět let přítelkyní Navenea. Jak se vám zamlouvalo to, že by s vámi i začala zpívat? Byla hned jasnou volbou nebo byla o ten post dračka?
Bylo to jednomyslné rozhodnutí, nebyla zde žádná soutěž, nic takového. Každý člen v kapele je pouze ta osoba, kterou jsme pro konkrétní post zvažovali.

Má Chaney s tímto již nějaké zkušenosti? Její projev se zdá pln zkušeností.
Jo, mám zkušenosti se zpíváním. Ve škole jsem byla ve swingovém sboru, měla jsem hlavní role ve školních muzikálech atd. Když jsem začala s kapelama, to mi bylo 13 nebo 14, věděla jsem najisto, že chci využívat zpěv i řev. Průběhem času se mi ale změnil vkus a rozhodla jsem se plně věnovat řevu, takže investuju čas do tohohle aspektu mého hlasu. Nicméně hodně z mých zpěvových technik odvozuju. To, že umím zpívat, mi myslím nakonec pomohlo v tom smyslu, že mám silnější hlas.  

EntheosObligátní otázka, jak lidé přijali EPčko, prodává se na bandcampu dobře? Nebudete ho dávat i do lisu?
Vede si dobře, a cédečka jsou již k dispozici.

Tak to jsem přehlédl… Co vůbec budoucnost? Máte nějaké konkrétní plány?
Máme spousta plánů - jezdit turné a tak. A taky momentálně skládáme plnohodnotný debut.

Přeju vela zdaru a ať psaní podsýpá, díky za pokec. Budou na desce i skladby z EP nebo bude obsahovat komplet nový matroš?
Nové album bude kompletně nový materiál. Bubny, kytary a basu již máme nahrány, zítra vlastně začínám nazpívávat (rozhovor vznikl průběhem září – pozn. Bizzaro).
Snad můžu za celou kapelu říct, že jsme fakt nadšení a jsme hrdí na to, co jsme vytvořili. Je to velkej pokrok od EP - konec konců, Primal jsme složili během dvou víkendů, vyloženě hned potom, co jsme si řekli "budeme kapela".
Myslím, že při skládání alba jsme už trochu víc věděli, čeho chceme dosáhnout, kam se chceme dostat jako celek. Neproběhlo nic, jako že bysme si záměrně sedli a řekli si "na desce uděláme to a to", ale myslím, že z nějakého takového společného pocitu ta deska vychází.
Máme v kapele tři neuvěřitelné muzikanty, kteří sami o sobě vyčnívají, a myslím, že tenhle aspekt kapely je na nové nahrávce výraznější, aniž bychom přitom přestali vnímat píseň jako celek.
 
Překlad: gorth, bizzaro 

entheosofficial.bandcamp.com/releases

aktuálně

diskuze