Články

přeposlat článek tisknout
METALGATE MASSACRE 5 - finále

METALGATE MASSACRE 5 - finále

  • kdy: 26. 4. 2014
  • kde: Praha, Nová Chmelnice

Do finále 5. ročníku MetalGate Massacre se dostaly čtyři kapely reprezentující čtyři zcela odlišné styly: Self-Defence, All Friends Dead, Desire For Sorrow a The Revolt.

Poslední kolo jakékoliv soutěže vyžaduje jediné - vystoupit dobře připraven s maximálním nasazením, šetřit se netřeba, další pokus již totiž nebude. Všechny čtyři kapely nutno pochválit, ani jedna nezklamala, přesto kvalitativní rozdíly byly vidět i slyšet. Report tentokrát pojmu opačně než z jednotlivých soutěžních kol. Výsledek totiž byl vcelku předvídatelný - podobně jako v kolech minulých, i letos zvítězila kapela, která si přivezla autobus plný vlastních fanoušků, jak ukazuje i výsledkový servis:

Self-DefenceDesire For Sorrow - 165 hlasů
The Revolt - 51 hlasů
All Friends Dead - 40 hlasů
Self-Defence - 38 hlasů

SELF-DEFENCE tentokrát stáli jako první na startu, takže i podpora obecenstva byla ještě trochu vlažnější, i tak ale přihlíželo více posluchačů, než kdy bylo na předcházejících dvou semifinále. Jedna drobná změna v setlistu byla - namísto klipovky Sníh zazněla jiná skladba, ale pro mne nejvíce tentokrát bodovala nadupaná Ztraceni a samozřejmě poslední groove hitovka Black Dog. Kapela určitě může být sama se sebou spokojena, přestože skončila na "posledním" místě (když napíšu že oprávněně, doufám, že se neurazí), ale objektivně vzato set neměl takovou sílu, jako u zbývajících třech. A neodpustím si ještě jednu pochvalu, jako již tradičně - Adriana Pítrová je prostě skvělá!

All Friends DeadALL FRIENDS DEAD také odehráli již dobře známé skladby, včetně Personal Jesus oblíbenců Depeche Mode, zážitek byl opět o něco intenzivnější než posledně - víc disko, víc metal, víc groove, víc core. AFD byli v každém kole nejvýraznější kapelou a i do finále dali vše až do závěrečné destrukce bicích. Jako jediný soubor večera předvedli stylově nevyhraněnou show a osobně jsem očekával, že by mohli být černým koněm finále. Kapela si určitě v budoucnu najde své místo na scéně, s ortodoxními metalovými fanoušky to asi moc nehne, ale z hlediska inovativnosti opět doporučeníhodné a uvidíme, kam je hudební kroky povedou.

Desire For SorrowZvukovka DESIRE FOR SORROW přinesla zjištění, že si kluci s sebou z Českých Budějovic opravdu přivezli autobus věrných, kteří je mohutně podporovali od prvních vteřin. Jejich epický black metal pro mne měl opět jednu slabinu, a to nevyvážený zvuk, který mi jako u jediné kapely večera, přišel... no nevyvážený. V počátku setu dobrý, čitelný pro každý nástroj (včetně kláves, které zejména v základních kolech pokulhávaly), ke konci ale již začal "koulovatět" a osobně jsem se začal lehce nudit. Nicméně black metal je i show a tady kluci zabodovali na celé čáře - přivezli si ohromnou plachtu, po krajích pódia umístili bojové zástavy (na žerdě z garnýže) a dva svislé stojany k tomu. Prostě velkolepá show jak se sluší a patří.

The RevoltTHE REVOLT si oproti DFS své (poměrně dlouhé) intro odstáli na pódiu zády k publiku (DFS si alespoň během intra stačili namalovat oční stíny). Přišlo mi to ale trochu symptomatické - zády ke kapele se totiž otočil asi i zvukař a dost s ním během první skladby zápasil. Navíc se kdesi zapomněl i basák, který se objevil až na druhou skladbu. Nebo to zase byl nějaký trik "pro lidi co píšou - my nemáme problém s kytarou" (tady si mě kluci dali, jen co je pravda, děkuji :-)). Přesto jsem z vystoupení nejvíce ze všech kapel potěšen - ve všech kolech hráli nejvyrovnaněji, byť třeba trocha té invence navíc by neškodila, ale co není, může být. A i vzhledem k tomu, že Vláďa Hájek tentokrát ukázal, že čistý zpěv jde u něj kvalitativně stále nahoru (mám na mysli skvělou Feel My Pain), tak Pelhřimáci ten můj hlas už tentokrát dostali. 

Jako host večera se představili ATARI TERROR s kvalitativně o třídu výše předvedenou show než u kapel soutěžních, zejména díky dvěma frontmanům, kteří ani na chvíli nepřestali publikum hecovat. Ale tady se samozřejmě nehodnotí.

Tímto reportem tedy končí naše pravidelné ohlédnutí za pátým ročníkem a uvidíme, kdo se probojuje do podzimního 6. kola.

Fotky © MetalGage (kompletní galerie)

Reporty z jednotlivých kol:

2. semifinále (05/04/2014)
1. semifinále

4. základní kolo
3. základní kolo
2. základní kolo
1. základní kolo 

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze