House of Cards

Novinky ze světa filmu (2. týden)

Marvel a Hvězdné války? Mel Gibson v Avengers? Žebříček filmů podle výskytu slova f*** a oblíbené seriály "nejmocnějšího muže světa"? První filmové novinky v roce 2014 jsou asi trochu zvláštní.

Americký prezident rád sleduje seriály. Taky se ptáte, kde na to bere čas, když ani my ho občas nemáme? No nic. Barack Obama se již dříve vyjádřil, že se mu líbí Homeland (kterému Američanovi ne) a The Wire. Nyní si oblíbil i Hru o trůny, Mafii v Las Vegas, Panství Downton a House of Cards (povinné pro jakéhokoli prezidenta?). Prý se nemůže dočkat druhé série, ve které tou soudě dle traileru už nebude mít Frank Underwood už tak snadné. I my se těšíme.

 
Obchod je obchod a někdy se uzavírají i smlouvy vpravdě nepředvídané. Že by u Disneyho někdy něco prodali Marvelu? A že by to byl komiks? Ano. Marvel má od roku 2015 veškerá práva na komiksy ze světa Star Wars. Doposud je měla společnost Dark Horse Comic, ale rozhoduje tu samozřejmě Lucasfilm, tedy Disney. Zajímavé je, že první komiks v roce 1977 vydal právě Marvel a činil tak každý měsíc dalších devět let.
 
Uznávaní herečtí veteráni v komiksových filmech? Přítomnost Roberta Redforda dává už ukázkám na Kapitána Ameriku: Zimního vojáka jistou vážnost. Robert Downey Jr. jako jedna z nejvlivnějších hereckých osobností dnešního Hollywoodu by prý moc rád přilákal k projektům kolem Avengers své dlouholeté přátele Jodie Foster a Mela Gibsona. Downey bude mít ale co dělat, Jodie Foster nemusí mít při svém přístupu zájem a o ne zrovna oblíbeného Gibsona zase nemusí stát diváci.
 
Pamatujete na Mrtvý sníh, norské zombie nácky? Přijdou znovu ve filmu Dead Snow: Red vs. Dead a trailer má nápad a (rudou) šťávu.

 
Martin Scorsese a Leonardo DiCaprio museli v posledních dnech čelit kritice, že jejich film Vlk z Wall Street prezentuje chamtivost a rozmařilost bankéřů bez dostatečného zdůraznění důsledků a dopadů na společnost. Protože tvůrci chtěli, aby divák aspoň trochu sám myslel a dovtípil se, že takhle to v dnešním investičním bankovnictví chodí a ani krize s tím nijak nezahýbala. Navíc jejich film získal prvenství v počtu použití slova na F. V tříhodinovém filmu zazní asi 500x. V F-žebříčku následují Krvavé léto v New Yorku Spikea Leeho a Pouze nitrožilně Garyho Oldmana.
 
Nejvíc peněz v minulém roce vydělal jednoznačně Iron Man 3, následovaný animákem Já, Padouch 2 a druhými Hunger Games, pořadí filmů dle ziskovosti vypadá ale dosti odlišně. Ziskovostí, která se hůře počítá, se myslí návratnost investovaných prostředků. Nejvíce se vrátilo producentům hororu Insidious 2 (31násobek rozpočtu 5 milionů), na druhém místě figuruje Očista (28,8x), třetí je opět horor V zajetí démonů (14,8x). Horory jsou zjevně dobrá investice!

aktuálně

diskuze