Články

přeposlat článek tisknout
ROMPE CRANEOS, BONESAW OF THE BRAINS, INCARNATE

ROMPE CRANEOS, BONESAW OF THE BRAINS, INCARNATE

  • kdy: 4.11.2012
  • kde: Liberec, Azyl

Dobrý koncert lze odehrát i pro hrstku lidí a občas na něj neuškodí přijít bez předchozí přípravy. Viva Mexico!

Pořádat koncert v Liberci je v posledních letech celkem ošemetná záležitost. Především v Azylu se akcí za měsíc uskuteční minimálně pět a další kluby toto číslo obohacují svým dílem natolik, že se lze během čtyř týdnů dostat i na počty kolem 15-20 koncertů v měsíci. Jinde snad potěšitelné číslo, avšak v Liberci, kde návštěvnost hudebních (rozuměj metalových) akcí je značně nestálá, nevyzpytatelná a povětšinou i nepotěšitelná, se jedná o výborný příklad nabídky převyšující poptávku. Co se týče kvality vystupujících interpretů, zde je nutno smeknout, v rámci možností tahají zdejší nadšenci do severočeské metropoličky povětšinou kvalitní a neotřelé interprety napříč žánry od totálního prasečího goregrindu z Jablonce přes avantgardní blázny zpoza kanálu a tajemné post-cokoli z východu až po drsné deathmetalisty z Mexika.

Na nedělní akci v Azylu se představili právě ti drsní chlápci z Mexika ROMPE CRANEOS, kterým pomohli připravit dav českolipští INCARNATE a skoro domácí BONESAW OF THE BRAINS. Zmíněný dav bohužel sestával z pouhých šesti platících, což je dle pořádajícího Peopla z High Form Torture doposud nejnižší návštěva, kterou na své akci pamatuje. Nebylo to poprvé, kdy diváctvo koncertu tvořili především členové vystupujících kapel a posádka klubu, avšak takovou mizérii jsem nečekal ani já. Na vině je jak již zmíněný přetlak akcí a koncertů, kdy si lidé opravdu dobře rozmýšlí, kde své těžce vydělané peníze investovat (i když koncerty v Azylu se svým vstupným málokdy překročí psychologickou hranici stovky českých korun), tak i nepříliš populární nedělní termín. V sobotu stejná sestava s dalšími třemi kapelami zaplnila varnsdorfský klub Peklo, což muselo být především pro Mexičany vtipně kontrastní.

Večer začali svým setem death-grindoví INCARNATE, které jsem měl možnost vidět prvně letos v červnu v Rock Pubu. Tenkrát mne svým předvedeným výkonem nadchli a ani tentokrát nemám moc co vytknout. Potěšil mne především překvapivě čitelný a nepřehulený zvuk, vokalista Nero opět přesvědčil o svých kvalitách, i když premiérově jsem byl přeci jen spokojenější. Kapela koncert označila za veřejnou zkoušku, což naprosto přesně odpovídalo situaci v klubu. Incarnate by brzy rádi začali pracovat na novém materiálu, už je také nejvyšší čas. Jejich svěží přístup k moderněji pojatému death-grindu se mi více než zamlouvá a plnohodnotný debut si tak nenechám uniknout.

Jako druzí přišli nepočetné diváctvo oblažit svou hudbou BONESAW OF THE BRAINS z příhraničního Varnsdorfu v čele s Kwardissem. Ten je v regionu už celkem protřelou osobou, své hlasivky ještě nedávno trápil v už řadu let fungujících Pikodeath. V porovnání s předcházejícím setem byl zvuk poněkud více zahuhlaný a zastřený, ale celkovému vyznění jejich death metalu s coreovou příchutí to ubralo jen nepatrně. BOTB už musel každý z místních vzhledem ke koncertní aktivitě kapely vidět nesčetněkrát, proto nelze mluvit o nějakém překvapení či o zážitku, který by se nesmazatelně vryl do hlavy. Zkušenosti však sehrály svou roli i tentokrát, BOTB vyznívají sebevědomě a sehraně, ať už hrají pro pět lidí nebo narvaný klub. Navíc v tomto případě mohl Kwardiss pobíhat po sále s mikrofonem v ruce bez toho, aby mu kdokoli překážel.

Od Mexičanů jsem toho moc nečekal, ale o to víc jsem byl potěšen. ROMPE CRANEOS svůj melodický death metal tvoří na osvědčených základech skandinávské školy, především vlivy Amon Amarth nebo Arch Enemy jsou z jejich tvorby okamžitě patrné. V zákulisí chlapci vystupovali spíše vyjukaně, avšak na pódiu se jejich projev změnil v naprosto nekompromisní suverenitu spojenou s přesvědčivostí a vyhraností, jakou jsem skutečně neočekával. Také zvuk byl o třídu lepší než u předkapel, to samé lze konstatovat i o podaném výkonu. Nijak zvlášť technicky složitá hudba staví především na chytlavých riffech, úderném zpěvu a částečnou epičností, přesně jak to známe od jmenovaných Vikingů. Když už si nevysloužili hromový aplaus, svůj dík jsem jim prokázal alespoň koupí jejich trička, ačkoli jsem se nedávno zařekl, že černý merch už do baráku nechci.

Z nedělní akce jsem si odnesl několik poznatků. Dobrý koncert lze odehrát i pro hrstku lidí, pořádání koncertů v Liberci je rizikový byznys pohybující se převážně v červených číslech a občas neuškodí přijít na kapelu bez předchozí přípravy, nechat se překvapit a v nejlepším případě i ohromit. Pokud tedy práce a finance dovolí, rád navštívím i další ze zdejších chystaných akcí, dle kalendáře je do konce roku na co se těšit.

Jiné názory

Přihlašte se pro přidávání vlastních komentářů.

aktuálně

diskuze