Říjnové koncerty 2018

Říjnové koncerty 2018

V říjnu se s koncerty roztrhne pytel, ale Minsk, kteří spolu se Zatokrev představí společný split, doporučuje nejvíce z nás.

V průběhu loňského roku jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku. V říjnu se s koncerty opět roztrhne pytel, ale post-metalové Minsk, kteří spolu se Zatokrev představí společný split, doporučuje nejvíce z nás.

pondělí 01. října

ORCHESTR BERG (kostel sv. Salvátora, Praha) – FB event

AddSatan: Zazní skladba (spolu)zakladatele spektralismu Gérarda Griseyho – Jour, contre-jour, jeho žáka Marka Andreho - riss 1 / Den 7 (cca na půl cesty mezi spektralismem a musique concréte) a světová premiéra šálnivá beztíž slechoPýře Marka Keprta. Prý duchovní koncert s elektronikou. Já bych dodal i trochu duchařský, zneklidňující, „noise/droneový“ a jistě (i díky místu konání) nevšední.

TSEMBLA + THISTLE (Brno) – FB event

JSt: Finská psychedelická abstraktní elektronika, která zní zkrátka famózně. V režii AVA.

středa 03. října

ISLAJA + MAKAK (Klub Leitnerova, Brno) – FB event

JSt: Finská psychedelická abstraktní písničkářka, která je zkrátka famózní. Loni byly její party v rámci Monika Werkstatt božské.

čtvrtek 04. října

HETROERTZEN + SEKTARISM + LVXCÆLIS (Underdogs', Praha) – FB event

mIZZY: Čilsko-švédští uctívači pentagramu Hetroertzen se vrací po pěti letech do Prahy. Jelikož mne rok od roku baví čím dál více a na posledním mnou navštíveném koncertě odehráli zkrácený set, dost se těším. K tomu vystoupí i personálně spříznění LvxCælis a francouzský funeral doom Sektarism.

SENTIENT HORROR + CARNAL TOMB + BRUTALLY DECEASED (Modrá Vopice, Praha) – FB event

LooMis: Death metal ve Vopici je vždycky zárukou kvality.

pátek 05. října

WWW (MeetFactory, Praha) – FB event

bizzaro: Křest alba: Neutopíš Se Dvakrát V Téže Řece. WWWéčka maj novou desku, no kdo by se nešel podívat?!

mIZZY: Já půjdu, a to už jen z důvodu, že mě novinka opravdu baví (po Neurobeatu asi nejlepší album). Když zahrají první a poslední song z nové desky, budu maximálně spokojen.

MARK MORGAN + ROUILLEUX (Potrvá, Praha) – FB event

JSt: A2+ sem dotáhla člověka z fenoménů Sightings. Další informace netřeba. Respektive Rouilleux má letos hodně solidní formu.

pátek 05. až neděle 07. října

EUROBLAST FESTIVAL 14 (Essigfabrik, Kolín nad Rýnem, Německo) – FB event

bizzaro: Třídenní svátek všech progerů. Z letošní sestavy vyberu jen pár jmen: Caligula's Horse, Circles, Crippled Black Phoenix, Destiny Potato, Humanity's Last Breath, Kadinja, Letters From The Colony, Monuments, Rolo Tomassi, Soen, Terminal Function, The Dali Thundering Concept, Vola a Vildhjarta.

sobota 06. října

BENEFIT PRO SAVE THE SYRIAN CHILDREN (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Pro dobrou věc zabouří Mörkhimmel, Tummo, Decultivate, litevští grindeři Faršas, Vole a 3 další kryptoislamisatanistickozednářskosluníčkářské spolky. A možná přijde i Tomio Okamura!

pondělí 08. října

EAGLE TWIN + FOTOCRIME (007 Strahov, Praha) – FB event

AddSatan: ET = sludge/stoner/doom (a trochu i drone) metal riffovačka se znatelným vlivem blues (mj. kytarista a zpěvák Gentry Densley hrál s Gregem Andersonem v Ascend) vycházející asi nejvíce ze Sleep/OM + trocha Weedeater, High on Fire, možná i špetka Neurosis. Fotocrime hrají gothic rock(/post-punk ?) toho spíše (synth)popovějšího druhu á la Sisters of Mercy apod.

čtvrtek 11. října

SATORI & ABATTOIR + SCHLOSS TEGAL (Dejvická Klubovna, Praha) – FB event

mIZZY: Kolaborace italského a anglického projektu, který jistě vyústí v solidní power electronics a harsh noise výplach. Lze očekávat ale také ambientní a drone plochy.

sobota 13. října

CURRENT 93 + NURSE WITH WOUND (O2 Shepherds Bush Empire, Londýn, Anglie) – FB event

AddSatan: Tady snad není třeba nic moc dodávat… těším(e) se! Jo vlastně v ten den vychází nová deska C93 (naivně doufám, že z ní nebudou nějak moc hrát a dají spíše průřez tvorbou).

neděle 14. října

COMMON EIDER, KING EIDER + DREKKA (Punctum, Praha) – FB event

mIZZY: Když hráli CE, KE spolu s Gabrielem Salomanem v Lechovickém sklípku, jednalo se o jeden z koncertů roku. Následně na Funkenflugu byli též perfektní. Očekávám tedy opět velmi příjemný drone/ambient koncert s trochou hrdelních zpěvů a použití netradičních nástrojů a technik.

BAHRATAL + ÜBEL + LEZOK + LICHENS (Ústavní hřbitov Bohnice, Praha) – FB event

mIZZY: Black punky na hřbitově (tady se někdo snaží být okultní!), mohlo by být zajímavé.

pondělí 15. října

NOPLACE TRIO (Potrvá, Praha) – FB event

JSt: Koncert hvězdného tria Aidan Baker + Simon Goff + Thor Harris pořádaný částí jednoty. Čekejme magii.

úterý 16. října

TAAKE + BÖLZER + ONE TAIL, ONE HEAD + SLAGEST (Nová Chmelnice, Praha) – FB event

mIZZY: Jestli to je pravda, jedná se o poslední turné One Tail, One Head (hned po vydání debutového alba). Jelikož jejich pražské koncerty byly vždy vydatně násilné, je účast povinná. Bölzer zde sice za poslední dobu párkrát hráli, ale v klubu prostě umí. To Taake se Praze naopak dlouhou dobu vyhýbají a rovněž se povídá o turné věnovaném starým deskám, o to větší důvod se na koncert těšit. A jak to hraje Slagest se nechám překvapit.

středa 17. října

FATHER MURPHY+ THISQUIETARMY + BELL LUNGS (Panoptikon Barikáda, Žižkostel, Praha) – FB event

AddSatan: FM jsem z nahrávek dlouho nemohl úplně přijít na chuť, ale na jaře se mi na společném koncertě s Jarboe některé jejich skladby překvapivě líbily snad i víc, než písně zmíněné slavnější headlinerky. Takže jsem rád, že údajné poslední tour nebylo poslední (ale tohle prý už opravdu, ale opravdu bude hehe). Zvláštní směs rituálního duchovna, melancholie, psychedelie, ambientu, noise (/post-)rocku?, divno-folku (?) a místy i závan The Moon Lay Hidden Beneath a Cloud.

JSt: Loučení s Father Murphy v důstojnějších podmínkách, než je nacpaná Potrvá, od promotérů, kteří jsou téhle okultní entitě věrní už dlouho. K tomu se sešli post-rock/drone thisquietarmy a ambientní písničkářka Bell Lungs, která bude hrát roli černého koně.

PRVNÍ HOŘE (Cross Square, Praha) – FB event

mIZZY: Avantgardisté První Hoře zadarmo venku před Cross Clubem v Praze.

čtvrtek 18. října

CROATIAN AMOR + DAMIEN DUBROVNIK + AGE COIN + EM JU ES AJ SI (Ankali, Praha) – FB event

JSt: Prominentní taneční klub Ankali si uspořádal malý showcase ceněného dánského labelu Posh Isolation. Melancho-noise Damien Dubrovnik může být solidní až strhující (viděl jsem je třikrát...), techno Age Coin bude solidní, povinnost je ale hlavně Croatian Amor, jehož zatím poslední LP považuji za jednu z nejvýraznějších věcí tohoto desetiletí.

pátek 19. října

DIRGE + HEGEMONE + MECCAVERIUS SOCIETY (Underdogs', Praha) – FB event

bizzaro: Post-metaloví Dirge se vrací do Čech a vystoupí v Underdogs'.

mIZZY: Na Alternativě byli Dirge před Celeste působiví, v komorních prostorách by to mohl být o to větší hukot.

sobota 20. října

HYMEN COLLECTOR FEST 2018 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

bizzaro: Jako tradičně každý rok, Jaro dělá ve Vopici narozeniny. Zahrají mu Sanatorium, Poppy Seed Grinder, Soul Decoder, Pothead, Anime Torment, Cutterred Flesh a Congenital Anomalies.

sobota 21. října

TANKARD + ČAD + CATASTROFY + WARFECT + FUSION BOMB (Futurum Music Bar, Praha) – FB event

LooMis: Ačkoliv jsem momentálně ve stavu abstinence, mrknout se na tyhle pivní klasiky v klubu může bejt výbornej zážitek. A doprovod taky stojí za to!

úterý 23. října

MINSK + ZATOKREV (Underdogs', Praha) – FB event

AddSatan: Koncert Minsk před 3 roky byl vlastně více méně super a určitě bude zase, ale stejně nejspíš uvidím až dle setlistů. Pokud bude v plánu alespoň jedna věc z The Ritual Fires… tak jdu.

bizzaro: Další post-metal v Underdogs. Tentokrát američtí Minsk a Švýcaři Zatokrev.

mIZZY: Já bych teda nejraději co nejvíce songů z With Echoes in the Movement of Stone, ale i kdyby se hrálo jen z chystaného splitu se Zatokrev, tak jdu. Minsk jsem měl ze všech post-metalů vždy nejraději a naživo umí!

středa 24. října

THE NECKS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

AddSatan: Taková už podzimní jistota. Předloni to bylo skvělé, pohlcující, loni jsem vynechal, tak snad letos... Ambientní minimal / free jazz / improvizace = „trans jazz“ od mistrů oboru.

čtvrtek 25. října

WILLIAM BASINSKI + NEW ROME (TOMASZ BEDNARCZYK) (Palác Akropolis, Praha) – FB event

AddSatan: Krása (v) rozkladu. Ambient, klasický minimalismus, drone, melancholie. U většiny nahrávek WB mám problém s přepálenou stopáží a s až příliš pomalými změnami, takže je většinou nedoposlouchám. Čekám ale, že živý set by mohl být o něco dynamičtější / nabídnout více poloh a celkově na mě tyhle monotónní věci často živě zafungují mnohem lépe než při domácím poslechu, takže mu asi šanci dám.

JSt: Titán ambientu snad vůbec poprvé v Praze?

pátek 26. října

4 ELEMENTS TOUR 2018 (Modrá Vopice, Praha) – FB event

bizzaro: Pražská zastávka tour, kde si to budou rozdávat Elysium, Koloss, Awrizis a Fatality.

úterý 30. října

YAT-KHA (Palác Akropolis, Praha) – FB event

mIZZY: Loni byli Yat-Kha ve Futuru velice zábavní, rád tedy na jejich punk s hrdelním zpěvem znovu zajdu.

středa 31. října

25 LET EPIDEMIE RECORDS (Rock Café, Praha) – FB event

bizzaro: 25 let existence je velká věc a Epidemie ho slaví koncertem. Vystoupí Elbe, Dying Passion, Somnus Aeternus a své Thots zahrají Forgotten Silence.

MYSTIFIER + CRAVEN IDOL (Blackland, Berlín, Německo) – FB event

mIZZY: Osobně nestíhám, ale kdo se chystá do Berlína na Never Surrender festival jako já, může si dát i tento středeční warm-up. Obě kapely mimochodem zahrají také 27. října v Mladé Boleslavi (event).


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

   anonymous: Tyjo, ta akce na hřbitově zní fantasticky. Na některé koncerty chodím spíš kvůli geniu loci   

Upřímně řečeno, radost z té akce zrovna nemám, už takhle tam občas bývá víc živo, než by bylo zdrávo :) (lovci paranormálních jevů atd.) a byl bych dost nerad, kdyby se to profláklo, ten samozvaný (?) správce tam poslal policajty a začalo to být třeba hlídaný (oficiálně se tam nesmí, ale veřejný tajemství je, že na jednom místě je ta zeď dost nízká). Ad genius loci - doporučuju tam někdy spíš zajít v noci v co nejmenším počtu lidí (ideálně sám samozřejmě :) ), v poklidu, moc atmosféričtějších míst neznám (ale negativně to tam na mě vyloženě nepůsobí, jak hlásají legendy). V okolí je i pěknej les, rokle, skály... a bacha na divočáky :). V případě špatnýho počasí se to prý přesune do V. kolony přímo v Ústavu, v což doufám...

Tyjo, ta akce na hřbitově zní fantasticky. Na některé koncerty chodím spíš kvůli geniu loci než účinkujícím, např. Žižkostel nebo synagoga na Palmovce.

Killing Joke 21. října v Roxy - nikdo?

A já zas nikam nejdu :-) (možná Dirge?) Každopádně dík za echo o WWW, netušil jsem, že něco vydají... Naposledy jsou brousil sólovku Sifona.

aktuálně

diskuze