Články

přeposlat článek tisknout
SYMPHONY X, MYRATH, MELTED SPACE

SYMPHONY X, MYRATH, MELTED SPACE

  • kdy: 11.3.2016
  • kde: Zlín, Masters Of Rock Café

Výkon kapel bol brilantný, ale nedostatkom bol až katastrofálny zvuk.

Melted SpaceVeľká radosť a očakávanie ma objalo, ked som sa dozvedel o koncerte Symphony  X s predskokanmi  tuniskými Myrath, ktorých posledná doska Legacy ma velmi prekvpila kvalitným orientalným metalom a identifikáciou s vlastným etnikom a orientálnou muzikálnosťou. Ďalšou z trojice je francúzska symfometalova partička Melted Space.

Odbilo pol ôsme a na podiu začína svoj pol hodinový set Melted Space, partička okolo francúzskeho klavesáka  Pierra Le Papeho a jeho metalová opera naprieč metalovými žánrami. Ako to už býva zvykom v metálových operách, ktoré sú založené na vokáloch striedajú sa čistý mužský  vokál, ženský a hrdelný v podobe dvoch vokalistov a ich nežnejšej kolegyne.

MyrathPo krátkej prestávke prichádza pre mňa osobne najväčšie prekvapenie večera v podobe srdce hrejúcich ethno progresivno powermetalovými veľvyslancami tuniského metalu Myrath. Vynikajúca nová doska Legacy (tunisky znamena Myrath) je plná ethno prvkov spojenych s ich narodnou tradíciou. Pri prvých tónoch intra moje srdce plesa očakávaním živého podania kapely. Veľkým sklamaním pre mna je dlžka polhodinového setu, do ktorého môžu obsiahnuť len veľmi málo z tvorby kapely, čo je veľká škoda, lebo si myslím, že táto partička má čo svojím fanúšikom ponúknuť. Kapela zahrala 6 skladieb z toho okrem intra štyri nové. Vyznenie skladieb  vo velkej miere narúšala hlasitosť zvuku, čo zabranilo zrozumiteľnosti a jasnej čitateľnosti nástrojov a spôsobilo zanikanie dôležitých detailov skladieb. Trošku by som si dovolil polemizovať s kvalitou sluchovodu pána zvukára a jeho hranice znesiteľnosti prahu bolesti. Naštastie ušný teror vyrovnala muzikantska brilantnost a kvalita hudby kapely, ktorá  šlape ako hodinky a ja dúfam, že Myrath raz uvidim v úlohe headlinerov.

Symphony XPrichádza veľkolepý výlet do podzemia v pribehu Underworld inšpirovanom Božskou komediou Dante Alighieriho. Príbeh zachytáva vzostup do pekiel, záchranu milovanej duše a opisuje bohatú mytológiu  ríše mŕtvych v podobe Symphony X, prog-metálovej legendy, ktorá scénu okupuje už 20 rokov. Niet divu, že kapela zahrala nový album v rámci jeho propagácie na turné celý s mierne pozmeneným poradím skladieb. Výkon kapely bol  brilantný, veď každý z muzikantov bol kráľ svojho nástroja. V  čele kapely spevácky gladiator Russel Allen, ktorý spieva a hľadí uši rovnako čisto ako na albume. Ku koncu základnej časti koncertu kapela zahrala staršiu tvorbu v podaní inštrumentálky The Death of Balance/Lacrymosa. Prídavok v znamení skladby Legend a zaspomínaní si na Ronnie James Dia bola záverečnou bodkou v plejáde hladivých tonov večera. Jediným nedostatkom tak ako pri predchádzajucich kapelách bol na legendu ako Symphony X až katastrofálny zvuk, čo sa asi stalo pravidlom koncertov týchto newjerských progresivných velikánov. Krátko pred jedenastou sa celá akcia končí a ja nasadám do auta naplnený hudobným zážitkom.

Fotky © Radek Šich

Jiné názory


Přispěj do diskuze

zobrazit vše

   gába: Tohle mi připomíná koncert Prago Union v Ústí. Toho zvukaře bych zabil snad ještě dnes, a to jsem nepřišel o sedm kil.   
mimo záznam k tomuto článku, ale tady si naprav chutě https://www.youtube.com/watch?v=2ozBHk86UBk

na Tales Of The Sands je sice pár zajímavých momentů/písní, ale jako celek to není taková pecka, jak se zdá, autentická atmosféra se úplně nedostavuje a to jsem to poslouchal teď v Emirátech... Legacy je na tom skladatelsky teda mnohem líp.

Tohle mi připomíná koncert Prago Union v Ústí. Toho zvukaře bych zabil snad ještě dnes, a to jsem nepřišel o sedm kil.

kdyz jdu na koncert HUDEBNI kapely, tak mi proste jenom vizual nebo atmosféra nestaci, fakt sorry.
nebylo slyset/rozumet nicemu, ani kdyz hral Romeo sam! to sem fakt zazil akorat v hlubokem amaterskem UG.
u videi z mobilu zrejme zafungovala limitace a je to dramaticky lepsi nez co se tam odehravalo ve skutecnosti. Jenom potvrzeni ze ten zvukar byl uz hluchy a zvuk si udelal na svoje usi. Bohuzel to asi bude cimdal castejsi jev, protoze sluchove bunky pouze odumiraji, takze po par svetovych tour by to mel takovy zoufalec zabalit a vono nee....

ten novy myrath neni spatny, klipovka je fajn, ale celkove je to o dost jednodussi (zpevnejsi, chytlavejsi) takze se to urcite bude libit jeste vic :) Ale misto etna je tam nejaka elektronika a imho se vytráci ta jejich hlavni deviza, s takovou budou za chvili zamenitelni (a podobnych kapelek jsou stovky) .... ta predchozi deska by sla prirovnat maximalne tak k Orphaned Land nebo Mezarkabul (pamatuje si je nekdo jeste?), takze to je daleko vetsi misto na trhu..., ale co sem dokazal ze kritizuju :) Dojem z jejich koncertniho vystupovani byl moc prijemny (skoda ze sem skoro nic neslysel, a to meli ten vecer nejlepsi zvuk :)

   anonymous: se rozplyvaji nad brilantnimi vykony a fantastickymi zazitky hranicimi s dokonalosti na koncerte, kde nebylo slyset ani HOVNO!!! Jako fakt jim k tomu stacilo videt tluste Romeovy prsty behajici po hmatniku a slizce se svijeciho Allena?
Resi se to na napric politickym spektrem, ze ten zvukar byl hluchy kokot a cela akce byla zrala na vraceni vstupneho.... nakonec to vyustilo jenom v potyčku nespokojenych navstevniku s nekym od zvukaru (strkanice, sproste nadavky, nejake kelimky....) proste brilatni vykony, muhehe.
PS: predchozi deska Myrath je rozhodne vetsi prog o etnu ani nemluve, nez ten nejnovejsi jasny pokus se priblizit stredu gaussovy krivky (ale jsou to vsechno sympataci)
  
tak ja myslim, ze pokud jsi muzikant, dokazes veci i videt, ne? ;)))
a to ta akce byla zvukove tak spatna, ze se tam resilo, co popisujes, Hyeno? vsak z tech videi v podstate vsemu rozumim.
predchozi desku Myrath neznam a dam na tebe, vecer si ji dam!

hyena: tak já jsem třeba hodně mrzutej z loňského koncertu Soen - kromě zoufale nízké návštěvy i totálně zazděnej zvuk, ale to nutně nemusí znamenat, že koncert jako takovej byl zcela na nic. Tady ale mám dojem, že to bylo celý na levačku, škoda :-(

Hm, celkem koukám, že takhle velká kapela v tak velkém klubu si neumí ošéfit zvuk. V Caféčku jsem byl teda loni na Hehemoth po sto letech, ale jak tehdy, tak i dříve tam zvuk býval většinou v pohodě. Třeba takovej bordel jako Thaw, tam nazvučili vyloženě parádně. Když ale sedí za pultem kokot, tak je to asi jedno, no.
Tyhle věci by se ale stávat neměly. Chápu, že když na nějakém UG pung koncertu za 150 nejde nic slyšet, člověk nad tím mávne rukou, ale vysolit větší prachy za velkej koncert a pak z toho slyšet hovno je dost na chuja. Satanužel se to poslední dobou stává čím dál častěji.

aktuálně

diskuze