Vábnička na Brutal Assault 2019 - úterý, středa, čtvrtek

Vábnička na Brutal Assault 2019 - úterý, středa, čtvrtek

Chystáte se na letošní Brutal Assault? Pak jistě víte jaké kapely chcete vidět, ale možná vám přijde vhod i náš "rider".

Po roce jsme tady opět s naším malým návodem, co na letošním festivalu Brutal Assault vidět, slyšet a neminout. Vzhledem k rozsáhlosti článku, který v podstatě koresponduje s rozmáchlostí festivalu, je článek rozdělen na dvě části - v prvním dílu jsou kapely, které vystoupí v úterý na warm-up párty a regulérní hrací dny - středa a čtvrtek. V pokračování pak najdete pátek, sobotu a speciální odstavec věnovaný pouze "oddechové" KAL stage, která v době přípravy tohoto článku ještě neměla pevně daný rozpis.

Uvedeny jsou začátky setů, které jsou poslední dobou na BA vcelku dodržovány. Pokud dojde k výpadkům elektřiny (už jsme zažili bouřky i technické problémy), může dojít ke zdržení. Takže si pro jistotu stáhněte aplikaci do telefonu a budete vždy vědět, nebo prostě sledujte obrazovky v areálu, jako vždy. A nezapomeňte, že BA není jenom o hudbě, ale i o celé řadě dalších doprovodných programů.

V závorce je uvedeno pódium, na kterém daná kapela hraje: hlavní pódia jsou tradičně umístěna vedle sebe na hlavní ploše - Jägermeister a Sea Shepherd stage (JMS / SSS) . V zadní části areálu se pak ve stanu nachází Obscure stage (OBS). Ve vnitrobloku tradičně naleznete Octagon (OCS) a KAL je opětovně umístěna v budově na zadním nádvoří u distro stánků. Výjimkou je úterní warm-up párty, kdy se hraje pouze na jednom pódiu.

ÚTERÝ, 06/08/2019

17:00 VICTIMS
LooMis: Doufám, že to nedopadne jako vloni, kdy jsme se po příjezdu hned rozcucali a nestihli Beasty. Jsem na Vencu Šrámka s jeho Victims zvědav, nové video BrainWar na chystanou studiovku navnadilo.

18:00 AEON WINDS
mIZZY: Slováci Aeon Winds mají venku nové album, které vyšlo u Avantgarde Music (Darkspace, Abigor,…). To je dostatečný důvod k tomu si zajít jejich atmosférický black poslechnout.

21:05 NAILED TO OBSCURITY
LooMis: Německá parta by mohla bavit příznivce zasmušilých kapel, zejména pak ty, kteří tíhnou k rozvláčným partům á la Opeth (hodně) a Katatonia.

STŘEDA, 07/08/2019

13:50 HEXIS (JMS)
Mystic: Měl jsme je možnost vidět v Praze, ale s příšerným zvukem. Jejich našláplý black/hardcore drásá, trhá a ničí, a pevně doufám, že si tyto Dány na BA užiji více.
mIZZY: Dánský mix nasypaného blacku, sludge a HC, podobný tomu, co hrají Celeste, jsem již mel tu čest vidět v malém klubu pro pár lidí, kde to byl slušný tlak. Otázka zní, jak hudba Hexis vyzní v poledne na velkém pódiu. Očekávám ale solidní smršť.

16:20 VOIVOD (SSS)
LooMis: Kanadská klasika se nikdy neomrzí, zato mrzí takhle odpolední čas vystoupení, ale to se holt nedá svítit.

17:30 FORGOTTEN SILENCE (OBS)
onDRajs: Forgotten Silence zahrají legendární Thots! Co víc si přát?
LooMis: Celé Thots živě už jsem absolvoval v Rock Café a byl to krásný retro výlet do mládí. Tady to nevynechám ale asi nedám celé, jelikož je to jedna z mála věcí, která mi bude kolidovat s děním na hlavní stagi.

18:05 SOILWORK (SSS)
LooMis: Nadšení z poslední desky Verkligheten stále přetrvává, takže tentokrát doufám, že na Švédy vydržím celý set, když budu ještě čerstvý a plný sil.

18:40 INCANTATION (OBS)
vaněna: V klubu se mi líbili, mám je poctivě naposlouchané, proč si tedy neprotřepat hlavu?
mIZZYBohové prohnilého death metalu mají zahrát set poskládaný z prvních tří desek Onward to Golgotha, Mortal Throne of Nazarene a Diabolical Conquest. Nic lepšího snad od Incantation nelze ani chtít.

19:00 JINJER (JMS)
LooMis: Ukrajinci vedení charismatickou Taťánou si odbydou svou BA premiéru ve vcelku zajímavém čase. Jsem velmi zvědav, jak dokáží svůj prog/metalcore prodat živě.

19:50 EYEHATEGOD (OBS)
mIZZY: Snad nikdo nečeká, že bych šel na divadlo Batushky místo sludge legendy, jako jsou Eyehategod?

20:45 THERION (JMS)
LooMis: Na poslední desky je škoda každého slova, tady se ale bude jednat o set věnovaný průlomové desce Theli, tak jen doufám, že to nebude průser jako když se Tiamat přihasili s velkou pompou s Wildhoney. Dám jim přesně 20 minut.

21:05 PRONG (OBS)
LooMis: Délka hracího času záleží na denní době, ale i na pódiu. Jestli mě začnou Therion nudit, okamžitě budu startovat na Obscure Stage. Amíci tady mají téměř 2 hodiny pro sebe, protože budou hrát celý Cleansing, od kterého je to přesně 25 let. Kurwadrát ale tohle!

22:00 DÉLUGE (OCS)
Mystic: Francouzská úderka se svým filosofickým post-black/hardcorem. Doufám, že jejich vystoupení bude intenzivní a nekompromisní. Jejich prozatím jediná deska Æther se mi opravdu velmi líbí. Je rychlá a strhující, ale dovede i zvolnit. I tak se trošku bojím monotónnosti koncertu, zvláště pak, pokud by byl přehulený zvuk.
vaněna: Jsem zvědav.

22:50 COVEN (OBS)
mIZZY: Když loni v Octagonu váleli Goblin, nezbývá než doufat, že psychedelický occult rock Coven z šedesátých let bude taky fungovat naživo skvěle.

00:10 CULT OF LUNA (JMS)
vaněna: Letošní Buřtál mi připadá jako snad nejnabitější ročník, každý den minimálně jedna povinnost. Ve středu bych si nenechal ujít samozřejmě právě Cult of Luna.
Mystic: Pro mě osobně jsou důvodem návštěvy letošního Brutal Assaultu legendární Cult Of Luna. Těším se na jejich epickou show, plnou kosmických samplů, tíživého sludge/hardcoru a post-metalových či progresivních kreací. Očekávám mohutnou atmosféru a skvělý hudební přednes.
onDRajs: Cult Of Luna jsem viděl před víc než deseti lety. Snad budou mít ve svém setu dost času. Pomohlo by jim zařazení někam na večer.
mIZZY: Jasně, Cult of Luna jsme u nás už párkrát měli, dokonce hráli i na Brutale pár let zpátky. Zůstávají však z velkých post-metalových kapel, které mě naživo fakt baví, na první místě, a nový singl také není vůbec marný, tudíž určitě nevynechám.

01:00 THE OCEAN (OBS)
Mystic: The Ocean jsou jednou z mých nejposlouchanějších kapel poslední doby. Jejich progressive sludge/hardcore doplněný o různé samply a synthové zvuky je i na dnešní poměry inovativní, i když se dají postřehnout společné rysy s například Cult of Luna. Očekávám sopečnou erupci!

02:15 DECULTIVATE (OBS)
mIZZY: V současnosti jedna z nejlepších českých grind/hc sypaček. Kdo vydrží do pozdních hodin, toho Decultivate určitě nudou neuspí.
LooMis: Domácí rozbrušovačka emocí mi živě doposud unikala, ale ten čas!?. No uvidíme, jestli to zvládnu. Chtěl bych moc. (pozn. čas 02:50 na plakátu je špatně, jedná se o tiskovou chybu, správný čas je 02:15)

ČTVRTEK, 08/08/19

11:05 LETTERS FROM THE COLONY (JMS)
onDRajs: Další matematika, která mě určitě smete.
LooMis: Progrese a technika moderního metalu. To je o co u těchto Švédů běží. Asi to bude velká motivace se dostavit pod pódium ještě před polednem a věřím, že tu bude stát za to.

12:55 DIABLO SWING ORCHESTRA (SSS)
mIZZYJe to už devět let, co hráli Diablo Swing Orchestra na BA naposledy. Od té doby částečně změnili sestavu, a to včetně zpěvačky. Jelikož jejich avantgardní metal byl tehdy pro mě jedním z nejlepších koncertů ročníku, rád si je naživo připomenu.
LooMis: Jedna z nejzábavnějších kapel, co kdy na BA hrála. Desky baštím jak maliny, takže živě je to opět jasná tutovka!

13:35 KRISIUN (JMS)
LooMis: Brazilci u mne stále bodují loňským mastrštychem Scourge Of The Enthroned, takže si je rozhodně, ale rozhodně nenechám ujít. Dost možná tohle bude nejlepší death metal letošního BA!

14:55 SACRED REICH (JMS)
LooMis: Doufejme, že vystoupení nebude tentokrát přerušeno žádnou bouřkou. Arizonští chystají na podzim desku a vystoupí i v klubu, takže budu mít letos na ně double. Jsem nesmírně rád, že se k nim vrátil z Machine Head Dave McClain, takže čekám nekompromisní thrashovou jízdu!

17:15 METAL CHURCH (SSS)
LooMis: Klasika heavy/power metalu. Sice už jsem je viděl několikrát, ale nikdy s Mikem Howem, takže taky těšba.

18:50 SODOM (SSS)
mIZZY: Angelripper totálně překopal sestavu kapely, ale jelikož minule Sodom nakopali prdel všem thrashovým kapelám včetně Slayer, bude to, doufejme, pecka i letos.

20:45 TESTAMENT (SSS)
onDRajs: Vzpomínání na minulost. Jsem ostuda, Testament jsem viděl naposledy v roce 1997 a pak nic!
LooMis: Nadužívám tady slovo „klasika“, ale co jiného než klasika thrashe jsou Testament? Další z povinností, opět si zařádit s Indiánem a panem Peterkou.

21:05 DAUGHTERS (OBS)
vaněna: Čtvrtek jim bude jednoznačně patřit. Už vloni nadchli novým albem a živě to bývá buď skvělý, nebo průser - tak snad to na BA klapne.
onDRajs: Na metalovém fesťáku budou jako ufoni. Kovové stěny nabourají jejich bizarní klávesové rejstříky. Daughters úplně nezbožňuju, ale uznávám. Velká zvědavost, jaké to nakonec bude.
mIZZYDaughters do tipů jistě napíše více lidí, ale zaslouží si být zmíněni. Pevně věřím, že jejich noise rock bude naživo podobně intenzivní jako Swans, kterým to na zadní stage skvěle sedlo. Škoda jen, že tou dobou hrají také blackaři Vargrav.

21:05 VARGRAV (OCS)
vaněna: Letos vydali výborné ITNE worship album, ty si nechat uniknout by byla škodička.

21:55 MESHUGGAH (JMS)
LooMis: Bývávaly doby, kdy se na Meshu jezdilo za hranice, jelikož naši zemi objížděli. Ale doba pokročila a Švédi u nás vystupují relativně často, resp. v podstatě vždy když vydají novou desku. Tentokrát sice nic aktuálního venku nemají, ale osvěžit si prazáklady djentu nikdy neškodí.

22:20 KAMPFAR (OBS)
Mystic: Kampfar si čas od času poslechnu a jejich nejnovější počin Ofidians manifest je asi jednou z mála BM desek, která mě letos chytla. Severská melodika v opravdu kvalitních riffech a otevřeném přístupu je zde prostě úchvatná.
vaněna: Jako legrandu.

23:35 CAR BOMB (OBS)
onDRajs: Mathcoroví šílenci konečně v Evropě! Škoda, že to nebylo dříve, protože třetí fošna je už trochu derivát geniálního debutu. Ale přesto těšba převeliká.
LooMis: Mate/meta/math šílenost a pro mne jeden z hlavních taháků letošního BA. Než vyšla nová meta deska, myslel jsem si, že se tahle parta snad rozpadla. Opak je ale pravdou a pravda doufám bude i to, že kvarteto, které mimochodem působí stále ve stejné sestavě 19 let!, rozcupuje zadní stage.

00:10 DEICIDE (JMS)
mIZZYDeicide už sice nehrají tak dobrý death metal jako dříve, ale jejich pražský koncert před šesti lety mě bavil, tak snad nějaké zlo v Bentonovi stále je.

02:05 UNE MISÉRE (OBS)
Mystic: Zajímaví už jen tím, že jsou z Islandu a hrají hardcore s vlivy post-black metalu. Z jejich hudby, která se zabývá sebevraždami a jinými temnými tématy ze života, doslova číší temnota Islandu. Odtažitost a odosobnění, které je vyjadřováno zničující palbou bicích, nervního řevu a temných kytar.

00:45 DISCHARGE (OBS)
vaněna: Navštívil bych tak trochu ze slušnosti.

Zítra zveřejníme druhou část.

aktuálně

diskuze