Vydávat a sypat… toť život v Khaaranus Productions a Rubufaso Mukufo. Co připravili na 2010?

Vydávat a sypat… toť život v Khaaranus Productions a Rubufaso Mukufo. Co připravili na 2010?

Michal Cichý, Cichoň, MiK!LL. Člověk, co se zde pohybuje už pěknou dobu, kdo by ho neznal. Začalo to sypáním s Cerebral Turbulency, pak se dostalo na vydávání s Khaaranus Production a sypáním v zaklínání Mukufa to nekončí.

Jak se vidí sám Michal?
1) řezník, kupec, sedlák a zloděj ;-( i dobroděj ;-) v jedné osobě
2) motorista, cyklista, bubenista, kytarista, alchymista a okultista
3) nadšený otec & vášnivý abstinent + expert na blbé kecy a provozovatel lejblu KHAARANUS Prod., což je...
1) distro/label zaobírající se převážně produkty ze světa GRIND CORE + výrobou nášivek a triček
2) nabízející hudební i textilní nosiče z tohoto a i jiných světů, kupříkladu BRUTAL DEATH, GORE, CRUST, DOOM, HC
3) jednotka "nezávislá" i na "nezávislých"

Takto to máte po kupě. A co nás u Khaaranus a Rubufaso čeká v nadcházejících dnech? Čtěte dále…

interview_55_px2

Specifikace Khaaranus Productions je prostě extrém. Jak si ty osobně představuješ extrém a proč Khaaranus Prod. platí za jakousi stále neokoukanou entitu české vydavatelské scény?
Zdar, tak pod extrémem si představuju asi to, co řada dalších lidí, tzn. okrajové, výstřední formy daného „oboru“. Nevím, zda-li je KHAARANUS Prod. obecně vnímán, jak zmiňuješ, ale možná, že některými příznivci ano. Asi je to tím, že se to vše snažím udržovat aktivní, živé a nějakým způsobem invenční…

Kdyby se měl člověk zamyslet a představit si, co všechno taková práce obnáší, zřejmě by to nebyla ani strohá polovina nutných úkonů potřebných k bezchybnému chodu. Co všechno musíš korigovat a jak moc se vydavatelství věnuješ?
Věnuju se tomu na plný úvazek, protože je to zároveň i má obživa, nebo-li hromada věcí a záležitostí s tím spojena. Je třeba jaksi tlačit na pilu, aby to vše fungovalo, takže musím stále něco vymýšlet, plánovat, nabízet, někoho uhánět, postrkovat, zařizovat, shánět, zjišťovat. To vše vyžaduje patřičný řád a organizaci. I tak se to někdy sere, kde může.

Kapela Exivious v rozhovoru u nás prozradila vlastní názor týkající se právě labelů. „Jediné, k čemu je firma dneska dobrá, je propagace a peníze.“ Co si ty osobně o tomto názoru myslíš a proč se domníváš, že převládá názor „co si sám neuděláš, to nemáš“?
Label má stále stejné funkce jako dříve, tzn. vydávání, propagace nahrávky a kapely samotné + výroba merchandise a zařizování akcí pro kapelu. Samozřejmě, že nejideálnější kombinace je, když i kapela je akční a úzce v tomto se svým vydavatelem spolupracuje.

Jak vnímáš stále větší inklinaci kapel k elektronickým vydáváním a

interview_55_px1

internetovým možnostem typu iTunes? Nemyslíš si, že mnoha středním a malým vydavatelstvím to v brzké době zlomí vaz?
Nezlomí. Situace se ustálila a CD se stalo sběratelským artiklem. Zůstalo tady procento fandů, kteří prostě chtějí muziku na nosiči a ne pouze v datech v počítači. Je jich sice poměrně málo, ale jsou zde a my – vydavatelé a distributoři jsme tady pro ně! Dokud zde bude byť minimální poptávka, bude i nabídka. Samozřejmě, jestli si někdo myslí, že čistě na vydávání CDs zbohatne, tak to opravdu nezbohatne. Nynější labely vydávání CDs podporují i nabídkou jiného zboží, popřípadě jinými aktivitami s tímto spojenými (koncerty, služby, výroba samotná).

Takže o tom, že by Khaaranus Prod. jednou vydávalo nahrávky v elektronické podobě, neuvažuješ?
To opravdu ne, já tu jsem pro ty, kteří chtějí mít hmatatelný objekt doma.

Rok 2009 s sebou přinesl hned několik atraktivních vydání. Prozraď mi nějaké detaily z edičního plánu pro letošní rok.
Ano, v roce ‘09 jsem najednou vypustil 3 CD tituly a to zcela záměrně. Je zkrátka daleko efektivnější to připravit a skloubit pokud možno dohromady a tím pádem ušetřit řadu prostředků a času, než když se jednotlivé tituly sypou dejme tomu v několikaměsíčních rozestupech.

Připomínám, že tři velmi kvalitní tituly. Jedním z nich bylo i společné splitko Rubufaso Mukufo a Destructive Explosion Of

interview_55_px4

Anal Garland. Jeho vydání bylo ovšem do jisté míry ovlivněno jinými, ne příliš pozitivními okolnostmi. Co se to vlastně stalo a proč se splitko neobjevilo na plánovaném vinylu?
Je to poněkud mysteriózní story. Po vydání split CD debutu s Opitz jsme mákli na novém materiálu, který jsme chtěli vydat na asfaltu. Mezitím jsme kutili s kým to vydat a nakonec to padlo na DEOAG. Nezbylo než najít vydavatele. Toho jsme našli v Eugenovi z běloruského labelu Moral Insanity. Obě kapely už měly své party nahrané někdy z jara 2008. Eugena znám osobně, léta spolupracujeme a je to v poho-týpek. Domluvili jsme se, že vinyly se vylisují v ČR v Loděnicích a booklety si pošéfuje sám u nich. Na Brutal Assault 2008 mi dal patřičnou hotovost, abych vše zařídil. Vinyly byly v září vyrobeny, takže jsme domluvili termín, kdy si je Eugen vyzvedne. Jenže zrovna, když se mu to hodilo, jsme vyráželi na turné po Ukrajině. Od té doby o něm není ani vidu ani slechu :-( Marně jsem se ho snažil několik měsíců všelijak kontaktovat. Nakonec už to došlo tak daleko, že jsme se rozhodli to vydat jako mini split CD, takže to v červnu loňského roku vyšlo. Takže krabice s vinyly (bez bookletů) už mám doma na půdě půl druhého roku. Z toho všeho vychází i grafický motiv tohoto split MCD… Co ty na to jako svazák? :-)

Nenapadla tě i ta nejhorší možná varianta jeho dlouhodobé absence?
To mně opravdu napadlo. Diskutovali jsme o tom s kolegy a říkali jsme si, že je buď v base, nebo pod drnem. Sám jsem zvědav, kdy a jestli se o něm dozvím, co se stalo…

Co si pro letošní rok Khaaranus Productions přichystalo?
Nedávno jsme udělali mikiny BBYB, Opitz a Rubufaso a na červen se chystá full-length digipack CD Rubufaso, to je zatím vše… Ještě možná nějaká série klasických černých triček, neb ta v Khaaranus šatníku jaksi chybí.

Prozradíš mi nějaké detaily týkající se prvního dlouhohrajícího alba Rubufaso Mukufo?
Bude obsahovat cca 15 songů, poměrně pestřejších než bývalo zvykem, neb po odchodu ortodoxního Vajica se škála možností poměrně rozevřela doširoka, ale stále půjde o styl grind core se všemi jeho atributy. Chceme to udělat jako digipack, možná i limitovanou edicí shape disků… Jmenovat se to bude ReMoLAB a vyjde to tak koncem června, jestli vše půjde normální cestou.

K tomu bych navázal i touto otázkou a přímo se tě zeptal, jaké budou další kroky Rubufaso Mukufo. Koncerty, další nahrávání, turné po Česku nebo nějaké festivaly?
Koncerty určitě ano a napřesrok bychom asi vykutili nějaké to turné. Také bychom rádi zmákli nějaký nový klípek.

Pravidelně se objevuješ na mnoha akcích. Máš nějaký harmonogram, na

interview_55_px3

kterých místech se objevíš a kde tě lze pro letošní rok zastihnout?
Ono to jsou lety prověřené akce, takže se to víceméně každým rokem pravidelně opakuje. Mám na mysli festivalovou sezónu, takže prakticky všechny festy koketující s death/grindem atd. Během roku několik akcí, většinou na Moravě.

Posloucháš výhradně extrémní hudbu, která se objevuje u Khaaranus Prod. nebo jsi otevřený vůči odlišným hudebním stylům? Co třeba ambient, doom nebo fusion?
Ambient zrovna nesjíždím, ale jinak poslouchám kupu rockově/metalových odnoží. Spíše to mám s muzikou hozené tak, že co se mi líbí, to poslouchám a co ne, tak to neposlouchám. Všude se najde něco pro mně líbivého.

MiK!LL

www.bandzone.cz/fan/khaaranus
www.khaaranus.wz.cz/
www.bandzone.cz/rubufsomukufo

Tagy:

eviLL MiKiLL

aktuálně

diskuze