Zářijové koncerty 2019

Zářijové koncerty 2019

Prague Prog Night v říjnu vítězí, ale akce jako Into Hydra's Lair, Šumava Against a koncerty Lvmen, Misþyrming či Rivers of Nihil si také nenecháme ujít.

V průběhu roku 2017 jsme začali vydávat články zaměřené na koncerty měsíce. Jaký je jejich účel? Samozřejmě informovat o koncertech a festivalech. Na rozdíl od Alba měsíce se však nezabýváme akcemi, které jsme již absolvovali, ale píšeme o těch, které nás následující měsíc čekají, a proč se na ně těšíme.

Níže můžete najít několik dle kalendáře seřazených tipů, které mají Marasťáci v hledáčku.

Pokud by někdo z pravidelných návštěvníků Marastu chtěl přispět svými tipy do budoucích článků, stačí se ozvat do komentářů.

neděle 1. září

FUNEBRARUM + GALVANIZER + SNĚŤ (007 Strahov, Praha) – FB event

DR: Old school až za hrob made by USA a k tomu grind core z Finska.

mIZZY: Není to tak dávno, co Funebrarum hráli na Sedmičce s Phrenelith a předvedli zde pořádnou smrt. K tomu navíc death grind Galvanizer a Sněť, kteří svůj status nadějné místní deathmetalové smečky už párkrát potvrdili. Nevidím tedy důvod, proč nejít znovu.

úterý 3. září

HELMET (Lucerna Music Bar, Praha) – FB event

DR: Loni na Brutal Assaultu to slušně nakládalo, tak proč ne v klubu?

úterý 3. září

SONITUS #31 // VRAKUŇA + MÖBIUS + KRAJNÉ ČIERNO (Punctum, Praha) – FB event

AddSatan: Sludge/drone/doom Möbius mě loni příjemně překvapil a podrtil v rámci Eternal Noise Misery. Slovenské duo, které snese srovnání i s těmi lepšími žánrovými kapelami celosvětově. Krajné Čierno hráli letos v rámci KAL na Brutalu, prý experimental drone/noise, neviděl jsem je, tak třeba tentokrát. A popis Vrakuňa (i ostatních) si přečtěte na eventu, to by mohlo teoreticky nalákat více. 

středa 4. září

MGŁA + MARTWA AURA + ABOVE AURORA (Melodka, Brno) – FB event

Radek: Na Brutal Assaultu jsme už v sobotu odpoledne nebyli, odjeli jsme dříve a Mgłu jsme oželeli právě proto, že stejně bude hrát v Brně. Koncert Mgły v Praze byl mým prvním koncertním setkání s touto kapelou, a tak mám chuť si to zopáknout.

MARY LATTIMORE + JULIA KENT (Palác Akropolis, Praha) – FB event

JSt: Harfenistka a cellistka. Bude to krásné, možná až moc, ale zejména na harfovou část jsem hodně zvědav.

čtvrtek 5. září

HTRK (Fuchs2, Praha) – FB event

JSt: Work (Work, Work) považuji za jednu ze zásadních desek této dekády a celkově výborný protijed na banalitu většiny současné retro gotiky, takže… Deprese, stažené basové linky, paralely s noise rockem, post-punkem, shoegazem, industrialem, ale bez snadného zařazení.

pátek 6. září

INTO HYDRA’S LAIR – DILIGENCE + DÆRRWIN + THE CORONA LANTERN + SMASHING DUMPLINGS + MELTDOWN (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Čistě pražská akce s prověřenými kapelami, kde bude opět možno vidět personálně propojené Diligence a The Corona Lantern. Rozhodně doporučeníhodné, ale já se bohužel nezúčastním, jelikož se budu potulovat po horách. Heršvec tohle.

Radek: The Corona Lantern není snadná k vidění na koncertních pódiích. Kapela byla dlouho u ledu a nyní koncertuje poskvrnou, i když sama Dahlien říká, že o jejich temném sludge/doomu ještě uslyšíme. Doporučuji!

A DAY OF SOUND (GASK, Kutná Hora) – FB event

JSt: Klasický soundartový (?) úkaz Scanner, Roly Porter, který patří po Timu Heckerovi a Benu Frostovi mezi největší jména power ambientu, Billy Roisz a Agnes Hvizdalek, projekt s nezbytným Petrem Vrbou… Pokus o nový festiválek mimo Prahu vypadá zajímavě.

pátek 6. až neděle 8. září

SOULBÖNDING TRIP 2019 (Soulkostel, Vernéřovice) – FB event

mIZZY: Olaf s Big Bad Tripem pořádá v Soulkostele třídenní fest, kde kromě nich vystoupí například Poláci ARRM, Bön, ale také Nachttante nebo 5STL. A několik kapel prý ještě přibude.

sobota 7. září

ŠUMAVA AGAINST 2019 (Chatová osada LUH, Sušice) – FB event

mIZZY: Komu se ale nechce na severní konec republiky, může v sobotu vyrazit na druhou stranu na sešlost s poněkud rychlejší hudbou.

AddSatan: Před rokem fajn akce v šumavském podhůří, letos je třeba hlavně podpořit prý alternativní grind/kdovíco Brauncholdu a crust/fastcore Fasteratu mě kdysi živě taky celkem bavil. Jo a loni tam byla k večeru už fakt zima (je to u řeky), takže doporučuju Jägerovky (pletené i tekuté).

středa 11. září

DER WEG EINER FREIHEIT + DOWNFALL OF GAIA (Melodka, Praha) – FB event

Radek: Na 11. září Obscure Promotion pozvali dvojici atmosférických black (post) metalových kapel Der Weg Einer Freiheit a Downfall of Gaia. První jmenované jsem v Praze propásl, a tak si to nějak musím vynahradit. Downfall of Gaia jsem už jednou v Brně viděl, a jelikož šlo o super zážitek, rád se na kapelu opět podívám. Kromě toho Němci vydali novou desku Ethic of Radical Finitude a jsem zvědav na její živé podání.

pátek 13. září

LVMEN + NEGERO (hrad Loket) – FB event

brutusáček: Hrad, LVMEN ale hlavně NEGERO!!

neděle 15. září

NILE + HATE ETERNAL + VITRIOL + OMOPHAGIA (Melodka, Brno) – FB event

mIZZY: Nile a Hate Eternal zrovna v den, kdy budu v Brně, ale budu odlítat do země vzdálené? To je snad za trest! Všichni místní death metalu chtiví fanoušci by ale měli dorazit.

úterý 17. září

TOMB MOLD + RITUAL NECROMANCY + OF FATHER AND BONE (Underdogs, Praha) – FB event

mIZZY: Tak tohle mě neskutečně štve, že neuvidím. Jedny z nejlepších současných death metalů z Kanady a US. Ritual Necromancy navíc kdysi před Mitochondrion zněli dost slibně i naživo. Tohle bych viděl na jeden z mrtvolných koncertů roku. Satanužel budu pryč.

LIVING HOUR + HORNÍ TOK (Kaštan, Praha) – FB event

brutusáček: Září, léto tak nějak pryč a podzim před dveřma a k tomu krásný písničky od Living Hour. Větřím malý, nenápadný ale o to hezký koncert.

středa 18. září

PRAGUE PROG NIGHT 2019: DEAD LETTER CIRCUS + VOLA + SIAMESE + DAZE OF JUNE + ARCH ECHO + RENDEVOUS POINT (Futurum, Praha) – FB event

DR: Uf, hned šest kapel, to je teda porce. Headliner jsou pro mě Dánové Vola!

Radek: Zejména Vola mě docela chytla, a leč se nejedná o srdcový žánr a kapelu, jejich hudba mě baví. Leč se nejedná o prioritu, rád se na tuto progressive/djentovou kapelu půjdu mrknout.

bizzaro: Progovej minifesťák ve Futuru s kapelami z Euroblastu je jasná volba, i když se bude trošku mňoukat. DLC, Vola, Arch Echo a Rendezvous Point v jeden den tyvole!

EPICARDIECTOMY RELEASE PARTY (Rock Café, Praha) – FB event

LooMis: Pražští slammeři Epicardiectomy budou křtít „novou“ desku Grotesque Monument Of Paraperversive Transfixion(vyšla již minulý rok). Jelikož kapela až tak moc nekoncertuje, ale na této akci vystoupí stylově spříznění američtí Putrid Pile, tak se asi těžko najde lepší příležitost, jak album opětovně připomenout. Doprovod tvoří tuzemští Anime Torment a Němci Extinctionist.

sobota 21. září

FURIA + LICHO (Barrák, Ostrava) – FB event

mIZZY: Poláci umí! A Heartnoize se je po pražském koncertu rozhodli dotáhnout do Ostravy.

DEAFHEAVEN + TOUCHÉ AMORÉ + PORTRAYAL OF GUILT (MeetFactory, Praha) – FB event

Radek: Oslava pro všechny příznivce post-black metalu a post-hardcoru. Nevím, zda se na tuto akci dostanu, neboť je toho opravdu moc. Spojení Deafheaven a Touché Amoré mi ale přijde přitažlivé.

FELICITY MANGAN + CUCINA POVERA (LOM, Bratislava, Slovensko) – FB event

JSt: Vokálně synťákový šamanismus Cucina Povera je pro mě jedna z nejposlouchanějších věcí posledních dvou let. Takže asi budu muset do Blavy.

ŽIŽKŮV VRAŽDÍCÍ PALCÁT VOL. 48 (Housův Mlýn, Tábor) – FB event

bizzaro: Na Palcátu jsem snad nikdy nebyl, nebo si to už za těch 48 konání nepamatuju :) A sestava je tentokrát epesní, takže jedu!

neděle 22. září

LVMEN + ESAZLESA + NIKANDER (Lucerna Music Bar, Praha) FB event

brutusáček: LVMEN mají v září tour, zatímco oslava 50 let strahovské Sedmičky je vyprodaná, může našinec vyrazit na Loket, nebo do Lucerna Music Baru.

Radek: Lvmen popravdě neznám, ale Esazlesa, leč nejde o hudbu, kterou bych poslouchal nějak často, mohou být naživo super. Akci by neměli vynechat příznivci post-rocku/ema/post-hardcoru.

pondělí 23. září

MISPYRMING + DARVAZA + VORTEX OF END (Modrá Vopice, Praha) – FB event

mIZZY: Koncert měsíce? Pro mě určitě. Všechny tři kapely jsem sice už letos viděl v Bruselu, kde však byly naprosto super, a proto je repete povinnost. Hlavně jsem zvědavý, jak ničiví budou Darvaza a Vortex of End v malém klubu. Misþyrming to loni ve Vopici zabili.

brutusáček: Islanďani Misþyrming mají novou desku, kterou přijedou zaheadlinovat do Vopice, zajdu na rouhačku.

RIVERS OF NIHIL + BLACK CROWN INITIATE + MØL + ORBIT CULTURE (Nová Chmelnice, Praha)  FB event

brutusáček: Sovy jsou zpátky ve městě a sovy nás naživo baví. Takže tomu brání jen černý kov, který se ten samý večer odehrává o kilák a půl vedle.

bizzaro: Rivers přehrajou celou poslední desku! A BCI jako support!

středa 25. září

BURIAL HEX+ TÁBOR RADOSTI (Rhiz Vienna, Vídeň, Rakousko) – FB event

JSt: Absolutní špička temných experimentů a fúzí. Do Vídně na něj nepojedu, ale kuloáry praví, že by se měl někdy kolem tohoto data ukázat i v Praze.

pátek 27. září

THE CREEPSHOW + GALLOWS BOUND (007 Strahov, Praha) – FB event

brutusáček: Asi jediná rockabilly kapela co tak trochu poslouchám, byť už mají taky jinou zpěvačku, tak pořád to je rock-n-roll a na kopci to bude jízda.

ERIK TRUFFAZ 4TET FEAT. NYA PRESENT BENDING NEW CORNERS (Palác Akropolis, Praha) – FB event

brutusáček: Švýcarský trumpetista je tu poměrně často, jeho Arkhangelsk jsem točil dost. V Akropoli to určitě bude jazzový zážitek.

pátek 27. až neděle 29. září

AMENRA 20TH ANNIVERSARY – THE BUILDING OF THE FREE CHURCH (Paradiso, Amsterdam, Nizozemsko) – FB event

Radek: Do Amsterdamu letíme jen na sobotní den, v jehož rámci se bude hrát. Další dva dny budou multiumělecké. Pro mě osobně jde o akci roku. Amenra a Alcest platí za mé nejoblíbenější kapely, přičemž i zbylé interprety sjíždím opravdu často a očekávám silné a nevšední zážitky. Určitě očekávejte reportáž!


Přispěj do diskuze

až v listopadu, ale 3/4 vstupenek už pryč, možná se to brzy vyprodá...
www.strunypodzimu.cz/cs/gordon/

ve středu (18. 9.) Completed Exposition (power violence, Japonsko), Wojczech, Needful Things v Eternii (půda)
www.wojczech.bandcamp.com/album/progress-and-harmony-rewind-split-album-
Japonská strana lepší, dobře zahraný, celkem vyhrocený, dobrej zvuk
www.facebook.com/events/380831592581417/

ve čtvrtek (19. 9.) Kollaps (Austrálie) - industrial/noise "rock" (?) á la extrémnější raný Einstürzende Neubauten apod., primitivní, ale docela to drtí a hypnotizuje, předchozí Siblings Lovers album se zdá lepší než to letošní... + V0nt v Underdogs www.facebook.com/events/2313967125348844

ad Böhreni - minule v Akropoli (i pak ve Veletržním paláci) na sezení byli

Zítra na Výstavišti Hip Hop Žije. PSH představí novou desku, ovšem jinak samá sračka.

vlastne jo, i tak jsem radsi listky koupil, ale asi zbytecnej stres, beztak zas prijde 150.. hlavne doufam, ze to bude na sezeni

Listopad :) Ale jinak samozřejmost!

rijen
Bohren und Der Club of Gore - Palac Akropolis
https://www.facebook.com/events/493649614810662/

Zatím ne, a vzhledem k tomu, že to pořádá Arkham, očekávám, že budou jen na místě.

mizzy: je někde předprodej lístků?

Tak Burial Hex 22. 09. v Praze v Nové Synagoze

aktuálně

diskuze